Home » Uncategorized » My experience of my military service

My experience of my military service

Advertisements

Note: This post is going to be in Greek, since it concers mostly Greek people and the situtation varies a lot (I hope!) depending the country.

Σε καμία περίπτωση δε προσπαθώ να είμαι πλήρης στην κάλυψη των εμπειριών μου στο στρατό. Αναφέρομαι αποσπασματικά και επιλεκτικά κάποια πράγματα που πιστεύω είναι χαρακτηριστικά ή ότι πρέπει να αλλάξουν.

Ορισμοί:

– Στέλεχος: Κάποιος μόνιμος στον στρατό. Διακρίσεις:

— ΟΒΑ ή ΕΠΟΠ: Αρχίζουν με το βαθμό αντίστοιχο του στρατιώτη (δλδ κανένα). Φθάνουν μέχρι Αρχιλοχίες.  Δεν απαιτούνται συνήθως ιδιαίτερες δεξιότητες.

— Απόφοιτοι ΣΜΥ: Αρχίζουν από Υπαξιωματικοί (λοχίες) και φθάνουν μέχρι Λοχαγοί (συνήθως). Για να μπεις από το σχολείο η βάση είναι 14. Η σχολή είναι 2 χρόνια. Όσο πιο νέοι, τόσο καλύτεροι. Ο στρατός αλλάζει(; ) σιγά σιγά και φαίνεται και από αυτούς.

— Απόφοιτοι ΣΣΕ: Αρχίζουν από Αξιωματικοί (Ανθυπολοχαγοί) και φθάνουν μέχρι τον ανώτερο βαθμό που μπορεί να λάβει στρατιωτικός. Και σε αυτούς φαίνεται πως οι νεότεροι είναι καλύτεροι από τους παλιότερους. Ίσως και επειδή δεν έχουν καβαλήσει το καλάμι. Και σίγουρα έχουν κάποια μόρφωση όλοι τους. Ξέρουν τι του γίνεται και γενικά το ψάχνουν. Έντονες διαφοροποιήσεις ανάλογα με την προσωπικότητα. Δείτε και το πείραμα του Stanford μιας και στις 14 Αυγούστου (προχθές) ήταν η 40η επέτειος του.

— Στρατολόγοι: Ίσως οι καλύτεροι μέσα στο κλίμα του στρατού. Βασικά ζουν στις παρυφές του. Αρκετά υψηλό επίπεδο. Μάλλον δε θα σας απασχολήσουν και πολύ. Ίσως θα μπορούσε να μειωθεί εύκολα η δουλειά τους καθώς το βρίσκω λίγο χαζό να παίρνει ένα χαρτί από τη δημαρχία (οικογενειακή κατάσταση) ή από το δημόσιο και να το πηγαίνεις σε άλλη πτυχή του δημοσίου. Χάθηκαν οι υπολογιστές και η μεταξύ τους διασύνδεση; Εδώ η τράπεζα μου μπορεί και επικοινωνεί με τον ΟΤΕ που δεν έχουν και καμία σχέση μεταξύ τους.

Βύσμα

Όλοι στην Ελλάδα μπορούν να έχουν βύσμα όσον αφορά το στρατό. Το μόνο θέμα είναι αν θες να βάλεις. Και αν νομίζετε πως δεν έχετε, επισκεφθείτε το πλησιέστερο πολιτικό γραφείο και βρήκατε. Αν ντρέπεστε, πείτε σε κάποιον γνωστό και σίγουρα θα έχεις αυτός κάποιο γνωστό που έχει κάποιο γνωστό που είναι στρατιωτικός. Μαθηματικά αποδεικνύεται ότι αν με έναν κοινό γνωστό μας έχουμε ο καθένας μας 100 διαφορετικούς γνωστούς, τότε αν συμπεριλάβουμε στον κύκλο μας όλους τους γνωστούς των γνωστών μας, καλύπτουμε όλο τον πληθυσμό της Ελλάδας σε ποσοστό 10%. Και νομίζω δεν είναι τόσο δύσκολο να προσδιορίσουμε ποιος γνωστός μας μπορεί να ξέρει κάποιον στρατιωτικό, αν δεν ξέρουμε εμείς.

Το εντυπωσιακό; Κανείς σχεδόν δεν ενοχλείται από αυτή τη νοσηρή κατάσταση. Άλλωστε της μας νοιάζει εμάς; Όλη αυτή η αδικία συσσωρεύεται σε ένα απρόσωπο σύστημα. Και αν τυχόν μας πιάσουν οι τύψεις; Αφού το σύστημα είναι άδικο, τι, να αφήσω το παιδί μου να υποφέρει στον Εβρο; Κατά αυτό τον τρόπο και δε μας πειράζει που γινόμαστε αυτόδικοι, αφού το υπάρχον σύστημα είναι άδικο, ούτε μας πειράζει που επιβαρύνουμε το σύστημα που υπάρχει. Το ερώτημα τότε γιατί υπάρχουν οι νόμοι φαίνεται κανέναν δεν απασχολεί.

Και όσον αφορά τους στρατιωτικούς που μας κάνουν αυτή την “διευκόλυνση”; Δεν τους κοστίζει κάτι. Ίσα ίσα κερδίζουν την εύνοια μας για το πόσο “καλοί” είναι και βοηθήσαν τον γιόκα μας.

Κέντρο εκπαίδευσης

Εκεί ζεις πιο έντονα την στρατιωτική ζωή. Είσαι βλέπεις ακόμα “ψάρι”. Σε κάποια στιγμή στην εκπαίδευση σου έμαθες τι σημαίνει κριτική σκέψη (άτιμες ανθρωπιστικές επιστήμες, άτιμη θετική σκέψη) και αν έδωσες σημασία κάτι αρχίζει να κλωτσάει μέσα σου. Όμως, στην εφηβεία σου ως άνθρωπος έμαθες επίσης πως η αμφισβήτηση έρχεται με τη γνώση. Αν δε ξέρεις κάτι, δε μπορεί να αμφισβητήσεις το status quo. Και θα σου πάρει περίπου 2 βδομάδες να μάθεις τι “παίζει”.

Στο κέντρο, όλη η ζωή σου περιστρέφεται από το φοβερό ορόσημο της παρέλασης, για να είναι περήφανοι η μαμά και ο μπαμπάς. Για να δικαιολογηθεί στην κοινωνία μας γιατί υπάρχει στρατός και να που γίνεται δουλειά.

Μονάδα

Εξαρτάται που θα πας. Η εμπειρία μπορεί να διαφέρει πάρα πολύ. Εξαρτάται πόσο βύσμα είσαι. Άλλοι είναι άφαντοι από το στρατόπεδο και άλλοι λιώνουν στις σκοπιές. Πάντως για τα στελέχη σίγουρα είσαι αναλώσιμος. Σαν τα πατατάκια, έτσι και εσύ μετά από λίγους μήνες θα λήξεις. Ακόμα και αν σε βλέπαν διαφορετικά, οι περισσότεροι το ξεχνάνε στην πορεία. Ίσως βοηθάει και λίγο. Όπως ο γιατρός όταν βλέπει το συκώτι σου, ξεχνάει για λίγο την προσωπικότητα σου και αφιερώνεται στον σκοπό της δουλειά του. Μόνο που αυτή η παρομοίωση είναι κολακευτική για τον τρόπο που σε βλέπουν οι περισσότεροι στρατιωτικοί. Ευτυχώς κάποιοι είναι ακόμα άνθρωποι.

Δεκανέας Αλλαγής

Τυπικό παράδειγμα πόστου δημιουργημένου μόνο και μόνο για να μπορούν να επιρρίψουν τις ευθύνες σε περίπτωση που γίνει μια στραβή. Ίσως να χρειάζεται, ίσως και όχι αν λάβουμε υπόψη τις κάμερες εντός του στρατοπέδου και επιρρίψουμε τις ευθύνες σε αυτόν που κατέχει τα αντικείμενα τώρα. Σε περίπτωση προβλήματος, εύκολα καλείς κάποιον ανώτερο.

Επικοινωνίες

Ένα κάρο χαρτιά. Γιατί να υπάρχουν χαρτιά; Αυτό αφορά γενικότερα το δημόσιο. Αν το πρόβλημα είναι η υπογραφή, ρωτήστε κάποιον για ψηφιακές υπογραφές. Μάλιστα μπορεί να γίνει τόσο αυτόματα που δε θα παρεμποδίσει κανένα. Αν το πρόβλημα είναι η δακτυλογράφηση, δεν είδα και πολλά χειρόγραφα έγγραφα εκεί. Αν το πρόβλημα είναι η αποθήκευση, κοστίζει πιο λίγο να αποθηκεύονται ηλεκτρονικά και διευκολύνεται η πρόσβαση. Αν το πρόβλημα είναι η ασφάλεια, ρωτήστε για την κρυπτογράφηση. Δημόσιου/Ιδιωτικού κλειδιού παρακαλώ.

Και σαν κοινωνία, που νομίζουμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χαρτί. Στα πανεπιστήμια που σιγά σιγά θα δουλεύουν χωρίς βιβλία ή στο στρατό για να ανταλλάσσουμε μηνύματα που αλλάζουν σε λίγες λέξεις το ένα από το άλλο αλλά γεμίζουν σελίδες;

Η επένδυση που χρειάζεται; Ένας υπολογιστής των 300 ευρώ περίπου σε κάθε εμπλεκόμενο μέρος + κάποια μέτρα καλώδιο. Η απλοποίηση που θα επιφέρει στις διαδικασίες και η μικρότερη εμπλοκή προσωπικού που τώρα απασχολείται αποκλειστικά με αυτό (υπάρχει ολόκληρο σώμα στον στρατό) θα κάνει απόσβεση της επένδυσης σε λιγότερο από μήνα. Άντε, και καλές μίζες αν δεν κινητοποιήσετε το σώμα που υπάρχει για αυτή τη δουλειά (Έρευνας Πληροφορικής — άνθρωποι με εξαιρετικό know-how).

Στρατιώτες

Και πάλι που θα πέσεις… Στις δύσκολες μονάδες, ως κανόνας, όσα περισσότερα χρόνια έχεις περάσει στο εκπαιδευτικό σύστημα τόσο πιο δύσκολα προσαρμόζεσαι, εκτός και αν βρεις κοινά θέματα συζήτησης. Πρακτικά θα σου λείψει να μιλάς για κάτι εκτός από θέματα μαζικής κατανάλωσης.

Συμπεριφορά

Υπάρχουν διατάξεις που απαγορεύουν αυστηρά την ασυδοσία από ανώτερους, το να σε βρίσουν και τα σχετικά. Καψόνια δεν υπάρχουν. Αυτό όμως δε σημαίνει πως θα περάσεις και καλά. Πολιτικές ελευθερίες σίγουρα δεν απολαμβάνεις.

Μετάθεση

Μην είσαι σίγουρος για τίποτα. Υπάρχουν άνθρωποι δικαιούχοι ευνοϊκής μετάθεσης που πάνε στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Και φυσικά, υπάρχουν πάντα οι μεταθέσεις για υπηρεσιακούς λόγους.

Φαγητό

Σε κάποιες μονάδες το φαγητό δε φθάνει (και τους βγάζουν εξοδούχους) και σε άλλες το πετάνε. Γιατί αν δηλώσουν ότι περισσεύει, θα πρέπει να μειώσουν τις ποσότητες που φτιάχνουν. Και αν μειώσουν τις ποσότητες που φτιάχνουν και δε φθάσει για όλους τους σιτιζομένους, τότε θα βρουν το μπελά τους στα μαγειρεία. Αδιέξοδο. Αλήθεια, σπίτι σας τι κάνετε; Αν είχατε ένα ταψί φαγητό, θα το πετάγατε ή μήπως θα θέλατε να δοθεί σε ανθρώπους που πεινάνε;

Άλλα

Σίγουρα υπάρχουν πολλά άλλα που θα μπορούσαν να συμπληρωθούν. Το δυστύχημα είναι ότι κανείς δε θα μας ρωτήσει. Ούτε και εμείς θα νοιαστούμε να τα πούμε. Γιατί άλλωστε, η θητεία μας πέρασε, ας πάμε μπροστά.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: